Bu yazıda tüketici hakem heyetlerine başvuru konusunda bazı bilgiler vermek istiyorum.
Yeni Yasal Sınırlar Nelerdir?
İlçe hakem heyetlerine başvuru sınırı 5.650,00-TL olurken
İl hakem hakem heyetlerine başvuru sınırı 8.480,00-TL olarak belirlenmiştir.
Tüketici Hakem Heyetine E-Devletten Başvuru Nasıl Yapılır?
İlgili kurumlarla yaşadıkları uyuşmazlıklar için tüketici hakem heyetine başvuru yapacak olan tüketiciler, şahsen, avukat aracılığıyla elden ve posta yolunun yanı sıra elektronik ortamda e-Devlet kapısındaki Tüketici Hakem Heyetlerine Başvuru İşlemi bilgi sisteminden de başvuru yapabilmektedir.
E-Devlet sistemi üzerinden yapılan başvuruların geçerli olabilmesi için uyuşmazlıkla ilgili başvuru formunun eksiksiz olarak doldurulması, varsa bilgi ve belgelerin sisteme yüklenmiş olması ve yapılan başvurunun başvuru sahibi tarafından, güvenli elektronik imza veya mobil imza ile imzalanmış olması gerekir.
Güvenli elektronik veya mobil imza ile imzalanmamış başvuruların geçerli olabilmesi için sistem tarafından oluşturulan başvuru formunun çıktısının alınarak ıslak imza ile imzalandıktan sonra on beş gün içinde varsa bilgi ve belgelerle birlikte ilgili tüketici hakem heyetine posta yoluyla veya elden ulaştırılması gerekir. Aksi halde başvuru işleme alınmaz (Yönetmelik m. 11).
Görevli Hakem Heyeti Nasıl Tespit Edilir?
Tüketici hakem heyetlerine başvurular, tüketicinin yerleşim yerinin bulunduğu veya tüketici işleminin yapıldığı yerdeki tüketici hakem heyetine yapılabilir. (6502 sayılı Kanun m. 68/3).
Başvuru yapılabilecek ilçede tüketici hakem heyetinin kurulmamış olması halinde tüketiciler o ilçe kaymakamlığına başvuru yapabilir. Yapılan bu başvurular, kaymakamlıklarca gereği yapılmak üzere Bakanlıkça belirlenen yetkili tüketici hakem heyetine intikal ettirilir. (Tüketici Hakem Heyetleri Yönetmeliği 7/3).
Hakem Heyetine Başvuru Yapmanın Riski Nedir?
Tüketici hakem heyetlerine başvuru yapmak ücretsizdir. Yapılan başvuru maddi olarak tamamen risksiz de değildir. Başvuru kabul edilirse karşı tarafın bu karara karşı tüketici mahkemesinde itiraz hakkı bulunmaktadır. İtiraz sonucunda, tüketici mahkemesi karşı tarafı haklı bulursa, Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’ne göre nisbi tarife üzerinden vekâlet ücreti ödemeniz gerekebilir.
İtiraz sonrasında, tüketici mahkemesinde duruşma yapılmadan karar verilirse, tüketici tarafından ödenecek vekalet ücreti, dilekçe yazma ücreti ile sınırlı olacaktır.
“Davalı vekili dosyaya vekaletname ibraz ederek davaya cevap vermiş, ancak mahkemece duruşma açılmadığı için duruşmalara katılmamıştır. Buna göre davalı yararına dilekçe yazma ücretine hükmedilmesinde usul ve yasaya aykırılık bulunmadığından…” (Yargıtay 13. H.D. 24.12.2013 tarih ve 2013/30266 E. – 2013/32419 K. sayılı kararı)
Tüketici Mahkemelerinde Harç Ödeniyor Mu?
Tüketici mahkemeleri nezdinde tüketiciler tarafından açılan davalar 2/7/1964 tarihli ve 492 sayılı Harçlar Kanununda düzenlenen harçlardan muaftır ( 6502 s. Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun m. 73/2).
Başvuru Dilekçesi Nasıl Hazırlanır?
Tüketici hakem heyetlerine yapılacak başvurular yönetmelik ekinde yer alan form kullanılarak ya da usulüne uygun şekilde tanzim edilecek dilekçe ile yapılabilir.
Tüketici Hukuku hakkında herhangi bir sorunuz olursa İletişim sayfasından bize ulaşabilirsiniz.
Yazar hakkında