A) GİRİŞ
Haciz, borçlunun borcunu vadesi içinde ödememesi halinde alacaklıya borcun tahsili için verilmiş olan İcra İflas Kanunca düzenlenmiş bir imkândır. Bu imkân alacaklının icra müdürlüğü aracılığıyla kullanabileceği bir haktır. Haczin konusu, borçlunun taşınmaz ve taşınır malları ile hak ve alacaklarıdır. Yazımızda borçlunun mal ve hakları üzerindeki hacizlerin hangi süreler geçtikten sonra kaldırılabileceğini inceleyeceğiz.
B) ARAÇ ve TAŞINMAZLAR ÜZERİNE KONULAN HACZİN GEÇERLİLİK SÜRESİ NE KADARDIR? (İİK md 106-110 gereği haczin düşmesi)
Alacaklının alacağını tahsili amacıyla icra müdürlüğü aracılığıyla borçlunun araç ve taşınmazlarına haciz koyması halinde İ.İ.K. 106. madde de düzenlendiği üzere haczolunun malın taşınır olması durumunda hacizden itibaren altı ay, taşınmaz olması durumunda hacizden itibaren 1 yıl içinde satılmasını talep etme hakkı vardır.
Bu süreler içinde alacaklının satış talep etmemesi veya satış talep ettiği halde icra müdürünce verilecek karar üzerine gerekli gideri onbeş gün içerisinde icra veznesine depo etmemesi halinde İ.İ.K. 110. madde gereği o mal üzerindeki haciz kalkar.
C) İ.İ.K MD 106-110 ‘A GÖRE HACİZ KALDIRMA TALEBİNDE KİMLER BULUNABİLİR?
İcra ve İflas Kanunu’nun 106 ve 110. maddelerinde düzenlenen satış isteme sürelerinde alacaklı tarafça satış istenmezse borçlunun talebi halinde taşınmaz ve araç üzerindeki hacizler icra müdürlüğünce kaldırılır.
Borçlunun, haciz devam ederken araç veya taşınmazını üçüncü bir şahsa devretmesi durumunda devralan veya borçlunun ölmesi durumunda veraset ilamında yer alan mirasçılardan herhangi biri süresi içinde alacaklı tarafça satış talep edilmediğinden haczin düşmesi halinde hacizlerin kaldırılmasını talep hakkı vardır.
D) HACİZ KALDIRMA TALEBİ DİLEKÇE İLE Mİ YAPILIR?
İcra müdürlüğü belirtilen hükümlere göre hacizlerin düşmüş olması halinde, talep olmadıkça, resen hareket ederek hacizlerin kaldırılması için işlem yapmaz.
Borçlu veya haczin kaldırılmasında hukuki yararı olan üçüncü kişilerin düzenleyecekleri dilekçe ile icra müdürlüğünden haczin kaldırılmasını talep etmesi gerekmektedir.
D) HACİZLERİN KALDIRILMASI İÇİN HARÇ ve MASRAF ÖDEMEK GEREKİR Mİ?
Yukarıda yazılı hükümlere dayalı olarak borçlunun hacizlerin kaldırılması talebi herhangi bir harca tabi değildir.
Haciz kaldırma talebinin icra müdürünce kabulü halinde araç üzerindeki haciz Uyap üzerinden herhangi bir masraf istenmeden kaldırılabilecektir.
Ancak gayrimenkul haczinde durum biraz farklıdır. Haciz, müzekkere ile tapuya işlendiğinden yine müzekkere ile kaldırılması gerekmektedir. Bu müzekkereyi ilgili tapu müdürlüğüne göndermek üzere icra dairesine tebligat masrafını ödemek gerekecektir.
İcra konusunda diğer çalışma alanlarımıza İcra ve İflas Hukuku kısmından ulaşabilirsiniz. Konuyla ilgili detaylı bilgi için İletişim kısmındaki bilgilerden bize ulaşabilirsiniz.
Yazar hakkında