Bu yazımızda, Aile Hukuku içinde önemli bir yeri olan nafaka konusunu ele alacağız. Nafaka, boşanma davası ile birlikte talep edilebildiği gibi tek başına da dava konusu olabilmektedir.
A- Nafaka Çeşitleri Nelerdir?
4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’na göre, tedbir, yoksulluk, iştirak ve yardım olmak üzere dört çeşit nafaka bulunmaktadır.
Boşanma davası öncesinde veya boşanma davası devam ederken hâkim, eşlerin barınmasına, geçimine ve çocukların bakım ve korunmasına ilişkin tedbir nafakasına hükmedebilir.
Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için diğer taraftan mali gücü oranında süresiz olarak yoksulluk nafakası isteyebilir. Nafaka yükümlüsünün kusuru aranmaz. (md. 175)
İştirak nafakası, boşanma veya ayrılık sonucunda, çocuk kendisine verilmemiş olan tarafın (ana veya babanın) çocuğun bakımı ve yetiştirilmesi giderlerine katılmasıdır.
Herkes, yardım etmediği takdirde yoksulluğa düşecek olan üstsoyu ve altsoyu ile kardeşlerine yardım nafakası vermekle yükümlüdür. Kardeşlerin nafaka yükümlülükleri, refah içinde bulunmalarına bağlıdır.
B- Boşanma Davası Açılmadan Tedbir Nafakası Talep Edilebilir Mi?
Birlikte yaşamaya ara verilmesi haklı bir sebebe dayanıyorsa hâkim, eşlerden birinin istemi üzerine birinin diğerine yapacağı parasal katkıya, konut ve ev eşyasından yararlanmaya ve eşlerin mallarının yönetimine ilişkin önlemleri alır. Eşlerden biri, ortak hayat sebebiyle kişiliği, ekonomik güvenliği veya ailenin huzuru ciddî biçimde tehlikeye düştüğü sürece ayrı yaşama hakkına sahiptir.
Eşlerden biri, haklı bir sebep olmaksızın diğerinin birlikte yaşamaktan kaçınması veya ortak hayatın başka bir sebeple olanaksız hâle gelmesi üzerine de yukarıdaki istemlerde bulunabilir.
Kısacası, ayrı yaşamak için haklı bir sebebi olan eş, boşanma davası açmadan önce de tedbir nafakası talep edebilir.
C- Evlenince Nafaka Kaldırılır mı?
Yoksulluk nafakasının toptan veya durumun gereklerine göre irat biçiminde ödenmesine karar verilebilir. İrat biçiminde ödenmesine karar verilen nafaka, alacaklı tarafın yeniden evlenmesi ya da taraflardan birinin ölümü halinde herhangi bir davaya gerek olmaksızın kendiliğinden kalkar.
Ç- Nafaka Alan Eski Eşim Evlenmeden Birisiyle Birlikte Yaşıyor, Nafaka Kaldırılır Mı?
Nafaka ödediğiniz eski eşiniz nafakası kesilmesin diye başka biriyle evlenmeden birlikte yaşıyorsa veya içinde bulunduğu yoksulluktan kurtulmuşsa ya da haysiyetsiz hayat sürüyorsa mahkeme kararıyla nafaka kaldırılır.
D- Nafaka Ödenmiyor, Güvence İstenebilir Mi?
Ana ve baba nafaka yükümlülüklerini sürekli olarak ve ısrarla yerine getirmezlerse ya da kaçma hazırlığı içinde bulundukları, mallarını gelişigüzel harcadıkları veya heba ettikleri kabul edilebilirse hâkim, gelecekteki nafaka yükümlülüklerine ilişkin olarak uygun bir güvencenin sağlanmasına veya gerektiğinde diğer önlemlerin alınmasına karar verebilir.
Nafaka ile ilgili spesifik sorunlarınız için İletişim kısmından bize ulaşabilirsiniz.
Yazar hakkında