Cinsel İstismar Ne Demektir?
On beş yaşını tamamlamamış çocuklara karşı gerçekleştirilen her türlü cinsel davranış cinsel istismardır.
15 – 18 yaş aralığında olmakla birlikte fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılama yeteneği gelişmemiş olan çocuklara karşı gerçekleştirilen her türlü cinsel davranış cinsel istismardır.
Diğer çocuklara karşı sadece cebir, tehdit, hile veya iradeyi etkileyen başka bir nedene dayalı olarak gerçekleştirilen cinsel davranışlar cinsel istismardır.
Cinsel İstismarın Cezası Nedir?
Çocuğu cinsel yönden istismar eden kişi, sekiz yıldan on beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Cinsel istismarın sarkıntılık düzeyinde kalması halinde üç yıldan sekiz yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. Mağdurun on iki yaşını tamamlamamış olması halinde verilecek ceza, istismar durumunda on yıldan, sarkıntılık durumunda beş yıldan az olamaz. Sarkıntılık düzeyinde kalmış suçun failinin çocuk olması hâlinde soruşturma ve kovuşturma yapılması mağdurun, velisinin veya vasisinin şikâyetine bağlıdır.
Cinsel istismarın vücuda organ veya sair bir
cisim sokulması suretiyle gerçekleştirilmesi durumunda, on altı yıldan aşağı olmamak üzere hapis cezasına hükmolunur. Mağdurun on iki yaşını tamamlamamış olması halinde verilecek ceza on sekiz yıldan az olamaz.
Cinsel İstismar Nasıl İspat Edilebilir?
Cinsel istismar hadisesi mağdur ile şüpheli / sanık arasında geçen ve büyük oranda iki tarafın yalnızken meydana gelmektedir. Dolayısıyla mağdurun beyanları cinsel istismar suçunun en önemli delilidir. Çünkü başka delil bulmak genellikle mümkün olmamaktadır. Mağdurun anlatımlarının hükme esas alınması için belli kıstaslar bulunmaktadır. Yargıtay kararları ışığında oluşan kıstaslar şunlardır:
1. Taraflar arasında mağdurun iftira atmasını gerektiren husumet olmamalıdır.
2. Kolluk, savcılık ve mahkeme safhalarında mağdur beyanları samimi olmalı, şüphe olmamalı, tutarlı olmalı, ayrıntılı ve istikrarlı olmalıdır.
3. Olaydan sonra mağdur olayı hemen tanıklara anlatmalı, olay tanık anlatımları ve varsa doktor raporları ile doğrulanmalıdır.
4. Beyanların aksine bir done bulunmamalıdır.
5. Beyanlar hayatın olağan akışına uygun olmalıdır.
Konu hakkında, spesifik sorularınız için iletişim bilgilerinden bize ulaşabilirsiniz.
Yazar hakkında