Adli Sicil ve Arşiv Kaydı 2023
Adli sicil ve adli sicil arşiv kaydının silinmesi ile ilgili hususlar 5352 sayılı Adli Sicil Kanunu’nda düzenlenmiştir. 5352 Sayılı Adli Sicil Kanununa göre hakkında Türk mahkemeleri veya yabancı ülke mahkemeleri tarafından kesinleşmiş ve Türk Hukukuna göre tanınan mahkûmiyet kararı bulunan Türk vatandaşları ile Türkiye’de suç işlemiş olan yabancıların kayıtları da dahil tüm adlî sicil bilgileri; Adalet Bakanlığı Adlî Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğündeki Merkezî Adlî Sicilde tutulur.
Adli Sicil ve Adli Sicil Arşiv Kaydı arasındaki farktan kısaca bahsetmek gerekirse adli sicil kaydı infazı tamamlanmamış sonuçları devam eden kayıtları içerirken, adli sicil arşiv kaydı infazı tamamlanmış etkisi ortadan kalkmış kayıtları içerir.
Yazımızda bu kayıtların nasıl ve hangi şartlarda silineceğine ilişkin bilgilendirme yapacağız.
Adli Sicil Kanunu md.9’ göre Adli Sicil Bilgileri;
1)- Cezanın veya güvenlik tedbirinin infazının tamamlanması,
– Ceza mahkûmiyetini bütün sonuçlarıyla ortadan kaldıran şikayetten vazgeçme veya etkin pişmanlık,
– Ceza zamanaşımının dolması,
– Genel af,
halinde Adlî Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğünce silinerek, arşiv kaydına alınır.
2)Adlî sicil bilgileri, ilgilinin ölümü üzerine tamamen silinir.
3)Türk vatandaşları hakkında yabancı mahkemelerce verilmiş olup 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (f) bendine göre adlî sicile kaydedilen hürriyeti bağlayıcı cezaya mahkûmiyet hükümleri, kesinleştiği tarihten itibaren mahkûmiyet kararında belirtilen sürenin geçmesiyle, Adlî Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğünce adlî sicil kayıtlarından çıkartılarak arşiv kaydına alınır. Adlî para cezasına mahkûmiyet hükümleri ile cezanın ertelenmesine ilişkin hükümler, adlî sicil kaydına alınmadan doğrudan arşive kaydedilir.
Adli sicil kaydından 9. Madde hükmüne göre silinen kayıtlar adli sicil arşiv kaydına alınır.
Adli Sicil Arşiv Kaydına alınan kayıtlar ise Adli Sicil Kanunu m.12 gereği aşağıda yazılı hallerde silinir:
1- İlgilinin ölümü üzerine,
2- Anayasanın 76 ncı maddesi (taksirli suçlar hariç toplam bir yıl veya daha fazla hapis ile ağır hapis cezasına hüküm giymiş olanlar; zimmet, ihtilâs, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı suçlarla, kaçakçılık, resmî ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, Devlet sırlarını açığa vurma, terör eylemlerine katılma ve bu gibi eylemleri tahrik ve teşvik suçlarından biriyle hüküm giymiş olanlar) ile Türk Ceza Kanunu dışındaki kanunlarda bir hak yoksunluğuna neden olan mahkûmiyetler bakımından kaydın arşive alınma koşullarının oluştuğu tarihten itibaren;
a.Yasaklanmış hakların geri verilmesi kararı alınması koşuluyla on beş yıl geçmesiyle,
b.Yasaklanmış hakların geri verilmesi kararı alınması koşulu aranmaksızın otuz yıl geçmesiyle,
3-Diğer mahkûmiyetler bakımından kaydın arşive alınma koşullarının oluştuğu tarihten itibaren beş yıl geçmesiyle, tamamen silinir.
Arşive alınma koşullarının ne zaman oluşacağının tespit edilmesi önemlidir. Zira sayılan sürelerin hesaplanması arşive alınma süresinin belirlenmesiyle mümkündür.
Adli Sicil Kaydı ve Adli Arşiv Kaydı Nasıl ve Ne Kadar Sürede Silinir?
Adli sicil ve adli sicil arşiv kaydının silinmesi için Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğüne yazılı olarak başvurmak gerekmektedir. Bu başvuruyu yaparken hangi mahkûmiyetlerde “yasaklanmış hakların geri verilmesi kararı” alınması gerektiği noktasında Adli Sicil Kanunu m.12 önem arz etmektedir. Eğer bu maddeye göre yasaklanmış hakların geri verilmesi kararı gerekiyor ise öncelikle bu kararın alınması ve başvurumuz ekinde gönderilmesi gerekmektedir.
Kanunda düzenlenen şartların sağlanmış olması halinde, yapılan başvuru ile kayıtlar ortalama 1 ay içerisinde silinmektedir. Kayıtların silindiğine ilişkin bildirim gelmemekte olup buna ilişkin işlemi E-devlet üzerinden sorgulamak mümkündür.
Yazar hakkında